Lofotens gjenglemte stesøster

– Ahh, så da har du reinsdyr i hagen? spør en liten, blond jente med navn Ida. 12 år gamle meg blir stående å måpe. Når ble ”jeg kommer fra Nord-Norge” et synonym til ”jeg er nomade, bor i lavvo og eier hundre reinsdyr”?

Jeg er på to ukers språkreise i England, nærmere bestemt på Isle of Wight. Vi presenterer oss en etter en. Den ene kommer fra ”rett ved siden av Tusenfryd”. Alle mine medstudenter nikker og skyter inn med karusellkommentarer. Nestemann kommer fra Trondheim, og så er det endelig min tur.

– Jeg kommer fra Stokmarknes i Vesterålen, sier jeg. De andre barna ser skeptisk på meg, mens jeg ikke helt skjønner hva som skjer.

– Det ligger ved siden av Lofoten, skyter reiselederen inn på brei Tromsø-dialekt.

– Ahhh, hører du fra forsamlingen. Ansiktsuttrykkene deres forteller meg at halve brikken er falt på plass: de vet jeg kommer fra Nord-Norge. Den andre halvdelen av brikken sitter fast på spørsmålet: hvor langt nord er nå Lofoten igjen?

Jeg ler høyt og himler med øynene – inni meg.

Jeg vil ikke se på meg selv som et veldig bereist menneske, men noen reiser har jeg på repertoaret mitt. Når man er ute på reise møter man som regel på mennesker, man presenterer seg, blir kjent, og en plass på denne reisen kommer som regel spørsmålet ”hvor kommer du fra?”. Jeg er født og oppvokst på Hurtigrutens hjemsted, Stokmarknes i Vesterålen, dermed blir mitt naturlige svar ”Vesterålen”. Den samtalen fortsetter som regel slik:

– Ehh, ja, der ja, smiler en lettere pinlig berørt samtalepartner.
– Vet du hvor det er, spør jeg, som egentlig skjønner at vedkommende ikke har hørt om verken hjemstedet mitt eller Vesterålen. Hun/han rister på hodet og jeg starter på den vanlige regla.
– Vesterålen ligger nord for Lofoten, akkurat på grensen til Troms.
– Ahh, Lofoten har jeg hørt mye om! Det skal visst være veldig fint der, smiler samtalepartneren.
– Da burde du absolutt dra til Vesterålen, konstaterer jeg.

DSC_2292

Som journaliststudent møter jeg på ganske mange ukjente mennesker. Dette gjelder ikke bare intervjuobjekter, men også studenter. Dermed har jeg hatt denne samtalen så mange ganger at jeg faktisk vet hva 80 prosent av menneskene vil si, før de har sagt det. I hvert fall med mindre de er rundet 40 år.

Så hva er da grunnen til at så få vet hvilken del av landet jeg snakker om når jeg forteller at Vesterålen er hjemstedet mitt?

– Jeg er bare ikke noe god i norsk geografi, er en gjenganger. Å ikke være god i geografi betyr for meg at man ikke kan plassere Tromsø rett på kartet og heller havner på Hvaløya. Å være dårlig i geografi er ikke å tro at alt som er nord for Trondheim er flyttsamer med hundre reinsdyr som jakter isbjørn for å skaffe mat. Jo, jeg har vært borti de som tror det, og jeg sier ikke at de ikke fulgte med i geografien – jeg sier at de skulket. For slik er det faktisk.

Mitt neste spørsmål er hvorfor folk da vet hvor Lofoten er?

– Æ kjæm ifra Lofotn og ææælska fisk, eeeh, FESK! En gjenganger som de aller fleste som ikke snakker nordnorsk gjerne henger seg på. Selv om de ikke kan snakke nordnorsk (les: høres ut som en full finnmarking), vet de i hvert fall hvor Lofoten er.

Som jeg tidligere har nevnt er min hjemby, Stokmarknes, Hurtigrutens hjemsted. Per 2012 hadde den flytende turistattraksjonen om lag 450 000 reisende årlig. Turister fra hele verden kommer til lille Norge for å se våre vakre fjorder og fjell, drikke øl til synet av midnattssolen og se på ørner. Sånn cirka midt på strekningen mellom Bergen og Kirkenes finner vi Trollfjorden, en ettertraktet turistattraksjon. Enten man drar nordover eller sørover med skipet, gis det inntrykk av at Trollfjorden tilhører Lofoten. Nei, den tilhører Vesterålen. Dette vet du ikke med mindre du er lokal. Hvorfor spør du? Fordi regionen ikke er flink nok å markedsføre seg.

Tettstedene i Vesterålen kan sammenlignes med prikker – spredt. Det er også turistattraksjonene, for ikke å snakke om de folkevalgtes meninger. Mon tro hva som hadde skjedd hvis kommunene kunne gått sammen om markedsføring. Da hadde jeg kanskje sluppet å identifisere meg som den gjenglemte stesøsteren til Lofoten.

Etter en heftig måned med konkurranse ble det annonsert at VG- lista topp 20 kommer til Sortland 30. Juli. Dette på bakgrunn av at den byen/tettstedet som markedsførte seg best og laget mest blest, ville vinne et besøk av den årlige gratiskonserten. Her slo flere tusen vesterålinger seg sammen, hashtaget på sosiale medier til den store gullmedaljen, laget rap og musikkvideo. Jeg har ikke annet å si enn WOW! Dette blir min kommentar fordi det er sjeldent at man ser et slikt samarbeid på tvers av kommunegrensene. Det har muligens noe å gjøre med at gjennomsnittsalderen på de ivrigste ”markedsførerne” var 15 år. Kanskje disse en dag kan få æren for å ha satt Vesterålen på kartet?

Jeg kan konstatere med at jeg er en smule flau på nordmenns vegne. Jeg er flau fordi at mange ikke prioriterer å reise litt i eget land. Jeg er flau fordi man i Tyskland kan få spørsmål om man har hørt om Uværshula hvis man nevner at man kommer fra Vesterålen, mens her hjemme skylder folk på dårlige geografiske kunnskaper. Jeg er ikke minst flau over at regionen ikke kan gå sammen og prioritere markedsføring av en nasjonal perle som Vesterålen. Til tross for dette er jeg fullt klar over en ting: jeg kan nok ikke slutte å forklare hvor jeg kommer fra med det første.

4 tanker på “Lofotens gjenglemte stesøster

  1. Ååh, du e så flenk å skriv! Denna teksten syns æ nesten du burde send te vol eller Vesterålens avis – trur kjempemange går å irriter sæ over akkurat det der. Det gjør i hvertfall æ! ;o

  2. Bare for å ha det sagt så tilhører faktisk trollfjorden Lofoten geografisk og det vet faktisk også alle «lokale».

  3. Jeg som har vaert utvekslingsstudent på Stokmarknes i Vesterålen måtte engang forklare en nordmenn fra Sør-Norge (jeg husker ikke hvor han kommer fra) hvordan det er med nordlys… det var om jeg hadde reist til et fremmed land som han ikke var kjent med – men det føltes veldig rart for meg… Jeg er jo tysk og han er norsk, ikke motsatt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s